суббота, 14 сентября 2013 г.

Dictionar culinar

APERITIV (pl. aperitive) - 1. Gustare care se ia înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare)
2. Băutură alcoolică consumată înainte de masă (pentru a stimula pofta de mâncare)Sinonime:gustare, mezelic, (înv.) zacuscă.Expresie: A luat un aperitiv.

ASEZONARE - Acțiunea de a pune ingrediente într-o mâncare și rezultatul ei.


CRUTON (pl. crutoane) - Bucată mică de pâine prăjită (în grăsime) care se serveste în supă.

DRESSING - Sos rece pe bază de vinegretă sau maioneză, folosit pentru asezonarea salatelor.


FRUCTE DE MARE - Termenul generic de fructe de mare reuneste vietuitoare marine precum crustaceele (crabi, raci, crevete, homari), molustele (stridii, caracatite, melci, calamari), algele, echinodermele (castravetii si aricii de mare) si, desigur, pestele si icrele sale.


GARNITURA (pl. garnituri) - Adaos, de obicei, de legume sau paste făinoase preparate, care se serveste cu mâncăruri, în special, din carne.

IAHNIE (pl. iahnii) - Fel de mâncare pregătită din carne, din peste sau din legume, cu ceapă prăjită si cu pastă de rosii, fierte până scade zeama.


MUSACA (pl. musacale) - Mâncare pregătită din carne tocată si din felii de legume (pătlăgele vinete, dovlecei sau cartofi), asezate în straturi alternative si coaptă în cuptor sau rola.


VINEGRETA - 1. Sos rece preparat din oțet, untdelemn, sare și piper.
2. Amestec emulsionat de oțet, suc de lămâie, sare, piper, eventual și muștar, folosit pentru asezonarea salatelor sau ca bază pentru alte sosuri reci.


Комментариев нет:

Отправить комментарий